top of page

INVESTIGACIÓN

Proyecto de Ordenación Urbanística del Ecobarrio de Redosa Vallensana en Cerdañola del Vallès.

Dirección de los ejercicios: Francesc Peremiquel, Jordi Franquesa, Montse Torres, Daniel Navas.

Els treballs que es mostren corresponen al taller d’Urbanística IV que te com a tema el Projecte Urbà Residencial, desenvolupats en el context del projecte Ecohabitat-sudoe. L’objectiu pedagògic del curs es introduir a l’estudiant en el coneixement del mètode, els instruments i les referències amb els que afrontar aquest tipus de projecte urbà.

La formació es basa en desenvolupar un exercici projectual  en el que es planteja la construcció d’un fragment d’una certa mida i en una localització concreta amb programa verosimil de manera que es pugui assimilar a un cas real. Com tot exercici fa una certa simplificació del problema per enfatitzar aquells aspectes projectuals que interessen des d’un punt de vista pedagògic.  El curs posa l’enfasi en quatre aspectes essencials pel projecte: la estructura (organització del conjunt), la composició (disposició elements), l’ordenació (materialització física en arquitectura i urbanització)  i la imatge (vistes e itineraris). Metodològicament es tracta d’un procés de successives aproximacions molt pautades de manera que cada part del procés posa l’enfasi en alguns aspectes determinants, que a la vegada son revisats en les ulteriors aproximacions i aprofundiments.

El conjunt del exercici es sustenta sobre tres principis o criteris basics: la bona vida, la bona mida y la bona educació. La bona vida, recolliria tots aquells criteris i opcions que estarien relacionats amb els objectius programàtics y de prestacions de la ciutat als seus usuaris que busquen en la qualitat urbana l’expressió de la habitabilitat urbana; la bona mida pretén inculcar la importància de la forma com materialització i concreció dels objectius anteriors que es posa de manifest en el control de la mesura, la geometria i la proporció, en definitiva els instruments propis de la disciplina. Per últim, la bona educació seria expressió de la urbanitat necessària y respectuosa tant en les relacions entre els elements interns com amb l’entorn on s’enclava la proposta. Un saber estar/un saber relacionar-se, que en definitiva ens determina la configuració de un entorn en el que es pugui viure be i de manera confortable.

Els últims anys la eficiència energètica i la sostenibilitat s’han anat convertint en un objectiu programàtic basic de l’exercici, fent que la preocupació per aquestes qüestions estigui present de manera prioritària sobre altres aspectes. D’aquestes qüestions ens n’interessen dues de manera prioritària: la primera es l’atenció a l’eficiència energètica passiva, aquella que no necessita (o minimitza) de consums per satisfer necessitats/obtenir prestacions (bona orientació, adequació topogràfica, la mesura adequada dels elements urbans, la proximitat, la vialitat/urbanització mínima, l’autonomia,...) i que fonamentalment passa per un bon control de la forma; la segona intenta enfocar la sostenibilitat (un teixit que sigui assequible econòmicament, que pugui integrar diversos usuaris socialment i que minimitzi l’impacte en l’entorn, ambientalment) a partir d’entendre la construcció de la ciutat com a procés, en el que el temps juga un paper fonamental, orientant els treballs capa propostes abstractes, intemporals i genèriques, que puguin assumir variacions i adaptacions sense perdre la seva identitat.

El nostre àmbit de reflexió dels últims anys s’ha situat en espais de transformació urbana i de reciclatge de sol, en àrees urbanes centrals però també en les perifèries immediates a les ciutats. Barcelona i las seva area metropolitana es el nostre laboratori d’experimentació privilegiat, encara que hem fet algunes incursions a altres ciutats europees (Berlín, Amsterdam i Paris)  el que ens permet també contrastar amb altres contexts culturals i sempre es una bona excusa per donar-les a conèixer. La feina dels estudiants mitjançant els exercicis ens permet mantenir una reflexió viva i constant sobre els desafiaments contemporanis dels barris residencials, espais fonamentals en la vida personal i en la relació social.

 

 

 

PROPUESTAS SELECCIONADAS

Logo oficial Ecohabitat

Ecohabitat Sudoe, hacia un referencial cualitativo de la vivienda social en el suroeste europeo

bottom of page